The taste of Vietnam

Vietnamo skoniai

      Kiekvieną šalį pirmiausia pažįsti ragaudamas nacionalinės virtuvės patiekalų. Daug kas tvirtina, kad vietnamietiška virtuvė – viena geriausių pasaulyje. Negali nesutikti, nes puikus klimatas, net keli derliai per metus pietinėje šalies dalyje visada leidžia mėgautis įvairiausiais vaisiais, daržovėmis. Čia gausu mėsos, žuvies patiekalų, visada šviežių jūros gėrybių. Virtuvė kur kas švelnesnė nei, tarkim, tailandietiška.

   Vienas esminių vietnamietiškos virtuvės bruožų – maistas visada valgomas šviežias, ką tik pagamintas.  Jis nešildomas ir nepaliekamas kitam kartui. Patiekalai gardūs, pakankamai sotūs, bet nėra labai kaloringi, nes riebalų gaminant vietnamiečiai naudoja mažai. Ryžiai, sojos pupelės – pagrindiniai kiekvieno valgio produktai. Vietnamiečiai valgo daug jūros gėrybių, labai populiarios įvairiausios sriubos – jas šios šalies žmonės gali valgyti ir tris kartus per dieną. Atskirai išverdamas sultinys (dažniausiai jautienos), tuomet kiekvienas į jį įsideda norimų komponentų: plonai pjaustytos mėsos gabaliukų, makaronų, daržovių. Negali nesižavėti įvairiausiais blyneliais, koldūnais, pyragėliais, suktinukais su begale skirtingų įdarų. Žuvys, įvairūs jūros gyviai kavinėse ir restoranuose laikomi specialiuose akvariumuose. Priėjęs baksteli pasirinktą krabą ar egzotiškai atrodančią žuvį ir po keliolikos minučių ji jau garuoja ant tavo stalo. Apie daržovių ir vaisių gausą bei įvairovę galima pasakoti daug. Vietnamiečiai jų turi ištisus metus ir valgo pilna burna. Negalima nepaminėti ir įvairiausių padažų bei pagardų. Vienas jų – garsusis žuvų padažas, gaminamas fermentuojant žuvį ar kitas jūros gėrybes. Į keramikinius indus dedama žuvis, užpilama dideliu kiekiu druskos ir keletą mėnesių laikoma saulės atokaitoje. Gardus, ypatingo skonio padažas vartojamas kaip pagardas prie įvairiausių patiekalų. Apskritai maisto gamyba ir pats valgymas šios šalies žmonėms yra svarbi gyvenimo dalis. Valgis gaminamas ir parduodamas tiesiog gatvėje. Kone kiekviename kaime gali pamatyti ratu susėdusias moteris, kurios pasiplepėdamos suka į banano lapus pyragėlius ar lipdo koldūnus. Pyragėliai iš ryžių tešlos būna su krevetėmis, mėsa, daržovėmis, kitokiais įdarais. Beje, vietnamietiškoje virtuvėje  yra ir šunienos, vėžlienos, varlių, gyvačių patiekalų. Tad nusprendę paragauti nežinomo patiekalo rizikuojate paragauti to, ko šiaip nė nemanytumėte valgyti.

   Išmokti gaminti vietnamietiškus patiekalus nėra sunku, juolab, kad organizuojami įvairūs maisto gamybos kursai. Siūlome kelis receptus.

Vietnamietiškos salotos su vištiena

Produktai (dviem porcijoms): vištienos krūtinėlė,  vištienos sultinukas, gabaliukas imbiero šaknies, skiltelė česnako, pusė ilgavaisio agurko, pusė Pekino kopūsto, dvi morkos

Padažui: du šaukštai sojos padažo, šaukštas sezamų aliejaus, šaukštas ryžių acto, pusės laimo vaisiaus sulčių,  šaukštelis cukraus, pusė šaukštelio tarkuotos imbiero šaknies, šaukštelis saldaus sojos padažo ir saujelė šviežių mėtų

Gaminimas:  vištienos krūtinėlę išverdame sultinyje su česnaku ir imbieru. Ataušus, išimame iš sultinio ir supjaustome plonomis juostelėmis. Agurką ir morkas supjaustome šiaudeliais, salotą – kubeliais. Užpilame pasigamintą padažą ir viską pabarstome šviežiomis mėtomis.

Vietnamietiški jautienos suktinukai

Produktai (trim porcijoms) : 400 gramų jautienos filė (pjaustytos plonomis riekelėmis), 100 gramų plonų ryžių makaronų, didelių salotų lapų, čili pipiriukas, agurkas, du šaukštai citrinos sulčių, skiltelė česnako, šaukštas žuvies padažo, šaukštas ryžių acto, du šaukšteliai cukraus, šaukštelis sezamų aliejaus, saujelė šviežių mėtų  

Gaminimas: verdančiu vandeniu užpilti ryžių makaronus, kai išbrinks – nukošti. Į juos įdėti smulkintą čili pipiriuką, agurką ir viską užpilti citrinos sultimis. Supjaustytą jautieną sumaišyti su smulkintu česnaku, žuvies padažu, ryžių actu, cukrumi;  visa tai kepti pusę minutės maišant (prieš tai gerai įkaitinus aliejų). Mėsą ir makaronus suvynioti į salotų lapus, galima patiekti su saldžiu čili padažu.